Jeg har en USB-harddisk. Sådan én af dem man lægger på bordet ved siden af sin PC og slutter til et ledigt USB-stik.
Fint nok.
Fidusen med sådan en disk i mit tilfælde er, at den fordi den er med USB-interface kan sluttes til min router og bringes til at fungere som lagermedie for routerens indbyggede FTP-server. Men eftersom FTP-serveren er lidt usædvanlig - det er en Linux-baseret ting som glimrer ved at fungere via SSH og dermed (til forskel fra normal FTP) at være sikrere - så skal den altså kunne opfylde kravene stillet af Linux mht. filsystem-faciliteter.
FAT og FAT32 er begge filsystemer som ikke kender begrebet brugere/grupper eller nogen anden form for sikkerhed. De er triste undskyldninger for at gøre det rigtigt første gang!
NTFS duer heller ikke. Proprietært skrammel, som man ikke kan forvente at kunne gøre fornuftigt brug af. Jeg gider ikke engang prøve, for qua sin proprietære natur er supporten man kan byde på fra Linux, begrænset.
Hva' så?
Nå ja; vi bruger da bare Ext2 eller Ext3, som er standardvalget når der er tale om Linux. Hvor svært ka' det være? Så kommer al sikkerheden, alle de smarte detaljer og den gode diskudnyttelse af sig selv, og samtidig slipper vi for at hænge fast i lillebittebløds afhængighedsmorads.
Hvis bare alt var så vel...
Problemet er at jeg gerne vil kunne flytte disken over til en almindelig PC (på arbejde) når jeg skal mosle nogen STORE dataklumper ned på disken.
Og min arbejdsplads er - som de fleste endnu er - en Windows-arbejdsplads.
Det var jo ikke så godt... Sådan en Windows-maskine har ingen support for det frit tilgængelige og udbredte filsystemformat nævnt før.
Og dog. Se lige her:
Projects - http://ext2.yeah.net
27.4.06
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
3 kommentarer:
Hej Martin.
Kan dette evt. bruges:
http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/
Der er et par links, der måske kan være relevante.
- og undskyld fordi jeg vist aldrig fik svaret på din venlige mail til mig sidste år.
/Preben
Mnjaeh...
Nu var det mere det interessante i at kunne få filsystem-plugins til udvidelse af windows' funktionalitet, end det var måder at få network-storage tilvejebragt, der var emnet. Men ja, specielt Linksys' NSLU2-enhed er da smart.
Desværre begrænser den sig til storage only. Der er ingen router, intet WLAN AP og ingen DHCP-server. Kort fortalt er det i grunden ikke et nav, om hvilket man kan lade sit hjemmenetværk dreje, men nærmere en klient-ting, som så kan tilgå andre klienter og f.eks. tage backup af dem. Men ok, det er osse fint.
Jeg bliver dog ved min OpenWRT-firmware-udstyrede router. Ikke alene har den alt det ovennævnte, den er osse 'aktiv' i den forstand at den kan afvikle ethvert stykke software jeg vælger at proppe i den - f.eks. backup-programmer. Eller streaming-audio-til-harddisk-recorder-programmer. Den kan afvikle scripts, og der er en timer-start-funktion (cron).
Det er en fuldstørrelse *nix med diske, netværk, shells, daemons og hele balladen.
Men igen - det var ikke dette der var emnet. Emnet var plugins til windows, der kan gøre platformen lidt mere nyttig og kompatibel. Jeg har i øvrigt hørt om at M$ vil udgive et .ODF-dokumentformat-plugin til MS Office. Det var sgu da en glimrende ide!!!
Mon det passer? - det ligner ikke billyboys drenge at gøre sådan...
meget interessant, tak
Send en kommentar